Theatre; Amphitheater; Rehearsal hall / Multi-functions hall; Café/Tea/Restaurant; Design shop; Office; Loading and back of house function.

Situated between the Cang mountain chain which reaches 4,000 meters in height, and the 40 kilometers long Lake Erhai, the city of Dali, a significant stop of the ancient tea and horse road, is an important tourism destination.

Project name: Yangliping Performing Arts Center
Location: Dali, Yunnan, China
Completion Year: 2020
Area: 8,155sqm
Architecture, Interior and Landscape Design: Studio Zhu Pei
Design Principal: Zhu Pei
Lead Designer: Edwin Lam, Shuhei Nakamura
Project in Charge: Virginia Melnyk
Design Team: Han Mo, He Fan, Liu Ling, Wu Zhigang, You Changchen, Gary Poon, Ke Jun, Wang Peng, Wang Zheng, Ding Xinyue, Feng Chaoying, Chen Yida, Han Yi, Lin Wendi, Du Yao

Consultants:
Theater: dUCKS scéno, Creative Solution Integration LTD.
Structure: Professor Fu Xueyi, Master of National Engineering Survey and Design
MEP: CCDI
Facade: Shenzhen Dadi Facade Technology CO., LTD.
Lighting: Ning Field Lighting Design CO., LTD.
Acoustic: China IPPR International Engineering CO., LTD.
Client: Dali Yang Liping Grand Theatre Co., LTD
Construction: The Third Construction CO., LTD. of YCIH
Photography by Jin Weiqi, Zhang Yao

Yang Liping Performing Arts Center By STUDIO PEI ZHU - Sheet2
©Jin Weiqi, Zhang Yao

The old town has largely preserved and still has some remains of the historic city wall with gate towers.

Yang Liping Performing Arts Center By STUDIO PEI ZHU - Sheet5
©Jin Weiqi, Zhang Yao

Inspired by the powerful surrounding landscape, Zhu Pei searched for landscape related references to solve the architectonic challenges for the Performing Arts Center. A widely cantilevered rectangular roof spans across a built landscape of free-flowing indoor and outdoor spaces, some of which can be combined as an interacting spatial system.

Yang Liping Performing Arts Center By STUDIO PEI ZHU - Sheet4
©Jin Weiqi, Zhang Yao

As with mountains and valleys, the strong shape of the roof reflects the more organic landscape below and points to the old Chinese principle of yin and yang, where two opposites, indoor theater and outdoor theater, form a whole together. Formally expressed as organic-shaped hills, the partly sunken spaces become like a natural garden landscape, promising a high experiential quality, which continues into the public theatre inside.

Author

Rethinking The Future (RTF) is a Global Platform for Architecture and Design. RTF through more than 100 countries around the world provides an interactive platform of highest standard acknowledging the projects among creative and influential industry professionals.

Write A Comment